Tips för renovering av kök?

Vi ska renovera vårt kök som är från 1936. Nästan allt ska renoveras så jag skulle uppskatta lite tips från er. Köksluckorna ska målas om, köksbänk ska bytas och det ska kaklas.
Nu undrar jag vilken färg på luckorna ni rekommenderar och kan jag ha jade grön kakel? För övrigt kommer vårt kyl/frys, fläkt och ugn vara creme färgade. Sedan undrar jag vad jag ska ha för köksbänk, var det vanligt med marmor då?

Kommentarer

  • Hej Asrin,
    År 1936 är tätt efter funkisens intåg i stilhistorien. På sina ställen kan en del rester från 20-talet leva kvar i original med mjuka  pasteller och marmor. Alla byggherrar föll inte genast in i hyllningskören av funkisen utan höll fast vid 20-talets ideal, men i de  allra flesta större städer dominerade funkisen nu helt. Vanliga kulörer på köksluckor var då ljusgrå, grön (se t.ex. ljus oliv och degebergagrön bland våra linoljefärger) och vit. För kakel är det kvadratiska, vita plattor satta i raka förband med mörkgrå fog som ersatt de flesta andra  kulörer för ett tag framöver. Även marmorn har ersatts av den praktiska diskbänken i rostfritt stål med eventuella kompletterande arbetsytor med laminatskiva med mönster som det klassiska virrvarr.
    Matilda

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.