Till senaste kommentaren

Strömbrytare för lägenhet från 1929

Vi vill återställa och fräscha upp en lägenhet från 1929, vilken typ av strömbrytare fanns det då, vad passar?

Kommentarer

 • Hej Carina, 
  Materialen som har använts till strömbytare och eluttag har genom åren varit många olika. Ursprungligen använde man sig av mässing, porslin och trä men bakelit och glas kom också tidigt till användning. Allt eftersom plastmaterialen utvecklades har de sedan 1950-talet slagit ut de mer traditionella materialen från marknaden. Gemensamt för de material man använder är att de ska isolera och skydda oss från de strömförande kopplingarna varför mässing och andra metaller inte längre förekommer i hölje och vred. Form och utseende har också varierat genom åren, dels av materialmässiga skäl och dels av stilmässiga skäl.

  Porslin
  Porslinsströmbrytare med vred Porslin var länge det material som användes till apparaternas kopplingsdelar. I de apparater Byggfabriken säljer används både porslin och termoplast i kopplingsdelarna. Strömställare av porslin passar till form och material bra till byggnader från slutet av 1800-talet fram mot 1920-talet.

  Bakelit
  Det syntetiska materialet Bakelite® som Leo H Baekeland tog patent på 1908 visade sig passa utmärkt till elektriska apparater då det tål höga temperaturer och är formstabilt men framför allt är det isolerande mot elektrisk spänning. Låg tillverkningskostnad gjorde snart bakelit till ett populärt material som till användning i många detaljer i hemmen, t.ex. strömbrytare och andra elektriska apparater.
  Bakelitserierna passar i stil och material utmärkt i hus byggda kring sekelskiftet och fram mot 1940-talet. Strömställarsystem av bakelit monterades ofta in i äldre byggnader som fick el i början av 1900-talet. Stilen och känslan av bakelit känns igen från våra gamla hus.
  Samma serie, utanpåliggande och infälld, finns i vit duroplast. Duroplast är en fiberarmerad härdplast nära besläktad med bakelit, vi har därför valt att kalla serien för vit bakelit. Vit bakelit var vanlig på 30-, 40- och 50-talet, inte minst i funkismiljöer.

  Glas
  De första strömbrytarna med glas tillverkades redan på 1920-talet som en del av funktionalismen/modernismens enkla och stilrena formspråk. De strömförande delarna täcks av en rund och enkel glasplatta. Baksidan av glasplattan kan man måla eller tapetsera i samma färg som väggen. Strömbrytare och uttag med glasplatta finns endast för infällt montage.

  Historia
  Det går inte att sätta något entydigt datum på när svenska hem först elektrifierades, det skedde successivt efterhand som elektricitet fanns tillgängligt i olika delar av landet. På 1890-talet fanns det elektricitetsverk endast på ett tjugotal orter i Sverige, men tekniken var ny och kostnaderna stora så det var endast undantagsvis elektriciteten nådde privata hem. Den mesta elektriciteten användes av industrier (ofta med egna elverk) och till offentliga inrättningar samt i viss utsträckning till gatubelysning där elen dock konkurrerade med gasljuset.

  De första installationerna under sent 1800-tal gjordes med utanpåliggande eldragning. Eltrådarna tvinnades kring isolatorer som skruvades fast på väggen och i taket, strömbrytare och eluttag var därmed också utanpåliggande. I byggnader från denna och äldre tider ligger elinstallationen inte sällan fortfarande utanpåliggande även om eldragningen (förhoppningsvis) har blivit moderniserad sedan den ursprungligen installerades.

  Kring 1910 utvecklade den tyske elektrikern Ernst Kuhlo en gummiisolerad ledning vilket gjorde elinstallationerna säkrare. Det har givit namnet åt dagens kulokabel avsedd för dragning direkt på vägg och tak.

  På 1920- och 30-talet förekom både utanpåliggande installationer, som då låg i tunna rör av bleckplåt, och dold installation som låg i rördragning i vägg och tak. Till den dolda installationen monterades apparatdosor i väggen för strömbrytare och eluttag som därmed blev en mer integrerad del av väggen.

  Tveka inte att höra av dig ifall du har fler frågor!

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.