Hur kan jag reparera pärlspont?

Jag bor i en hyreslägenhet från 1880-talet, belägen i centrala Stockholm. De som bodde i lägenheten innan mig hade fäst en självhäftande krok och fäst två krokar med skruv på pärlsponten som finns i en del av köket. Jag har tagit bort detta och det är nu två synliga mindre skruvhål och en bit färg som saknas, en ytan på ca 3x3 cm, då det åkte med en bit med den självhäftande kroken. Hur gör jag bäst för att åtgärda detta, hålen och biten där det saknas färg? Är även osäker vi vilken typ av färg och nyans jag ska måla med så att det smälter in bra med den vita pärlsponten.

Angela Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Angela,
  Är det mindre hål kan du spackla dessa med linoljespackel. Slipa jämnt med fint slippapper och pensla på schellack innan du målar. Det kan vara svårt att bättringsmåla om du inte vet vilken färg det är målat med, vit färg kan också gulna med tiden. Där får du testa dig fram till rätt nyans. En pärlspont skulle jag måla med linoljefärg, det är både tidsenligt och en bra snickerifärg.
  Hedda
 • Hej!
  Har ett trapptäcke som ska målas med linoljefärg. Finns skruvhål som jag vill täcka. Hur stora hål kan man täcka med linoljespackel? Hålen är lite för grunda för träplugg och vill ej riskera att trät spricker...

  Ulrika
 • Hej Ulrika,
  du kan spackla med finspacklet utan problem. Det finns ingen generell regel för rekommenderad storlek på hålen som ska spacklas men enligt din beskrivning går det hur bra som helst. Har du ett större hål som ska spacklas igen eller om du ska bredspackla så behöver du andra produkter.
  Samina

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.