Till senaste kommentaren

Hur gör jag med furugolv med stora springor?

Har tagit fram undergrangolven i min lägenhet. Hade bestämt mej för att slipa, luta naturell och vitolja. Då säger golvfirman att det inte är att tänka på att olja golven då det är breda springor, oljan rinner ner och det kan självantända. Så nu vet jag inte hur jag skall få mina golv så som jag hade tänkt. Jag vill inte täta springorna. Jag vill få den matta, gråvita ytan. Kan jag strunta i att slipa och bara såpa?  De är nu helt obehandlade, gråa och ca 140 år gamla. Är det det som kallas skurgolv?
Anette Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Anette!
  Det låter som riktigt fina undergolv! Vad jag förstår är huset ända från 1870-talet, och då bör det även vara bra kvalitet på golven.
  Problemet med för breda springor kan ibland överdrivas. Oftast är springorna aldrig så stora att de blottar hela ”noten”, den del av golvbrädan som går in i nästa brädas spont.
  Ofta när man oljar ett golv sprider man ut oljan med en gummiraka, och är det stora springor går det åt väldigt mycket olja, då oljan fyller springorna. En enkel lösning på detta är att i stället fördela oljan med en stor pensel i träets längdriktning, så kommer det inte så mycket olja i springorna så att det finns risk för självantändning.

  Det verkar annars som att golven redan är gråa och fina, så att såpa dem räcker kanske. Prova att såpskura golvet med en stark såpalösning (1 del linsåpa 2 delar kallt vatten) med en skurlevang i träets längdriktning. Är du inte nöjd med resultatet kan du alltid välja att slipa och olja golvet vid ett senare tillfälle.
  Hoppas att det blir bra. Lycka till!
  Matilda

 • Hej!
  Jag har också ett golv med springor i. Jag tycker mig se hela noten men är ändå nervös att det ska självantända. Men enligt svaret funkar det att stryka på olja med pensel på bröderna och undvika springorna för att undvika brandrisken?

  En annan fråga jag har är om det är möjligt att endast olja delar av ett golv? Golvet är i hallen och vissa delar är av naturliga skäl mer slitna medan andra delar ser fräscha ut. För mig är det inte så noga att det är exakt samma nyans över hela golvet, vill mest skydda de delar som möter snöslaskiga och saltiga skor.

  Måste jag slipa golvet innan eller går det bra att stryka på olja på de delar som ser ut att behöva det?

  Golvet är i gran från 1920-talet och jag har provat två gånger under ett halvår att såpskura det med fet linolja men det suger ändå åt sig fukt.

  Tacksam för svar,
  Per
  Per
 • Hej Per!
  Det stämmer bra att det går att stryka med pensel på bräderna för att undvika att för mycket olja rinner ner i springorna. Att olja delar av ett golv är en estetisk fråga. Om det är mycket slitet kan det bli aktuellt att slipa först - men det bedömer du bäst själv.

  Lycka till!

  Samina

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.