Till senaste kommentaren

Hur gör jag med furugolv med stora springor?

Har tagit fram undergrangolven i min lägenhet. Hade bestämt mej för att slipa, luta naturell och vitolja. Då säger golvfirman att det inte är att tänka på att olja golven då det är breda springor, oljan rinner ner och det kan självantända. Så nu vet jag inte hur jag skall få mina golv så som jag hade tänkt. Jag vill inte täta springorna. Jag vill få den matta, gråvita ytan. Kan jag strunta i att slipa och bara såpa?  De är nu helt obehandlade, gråa och ca 140 år gamla. Är det det som kallas skurgolv?
Anette Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Anette!
  Det låter som riktigt fina undergolv! Vad jag förstår är huset ända från 1870-talet, och då bör det även vara bra kvalitet på golven.
  Problemet med för breda springor kan ibland överdrivas. Oftast är springorna aldrig så stora att de blottar hela ”noten”, den del av golvbrädan som går in i nästa brädas spont.
  Ofta när man oljar ett golv sprider man ut oljan med en gummiraka, och är det stora springor går det åt väldigt mycket olja, då oljan fyller springorna. En enkel lösning på detta är att i stället fördela oljan med en stor pensel i träets längdriktning, så kommer det inte så mycket olja i springorna så att det finns risk för självantändning.

  Det verkar annars som att golven redan är gråa och fina, så att såpa dem räcker kanske. Prova att såpskura golvet med en stark såpalösning (1 del linsåpa 2 delar kallt vatten) med en skurlevang i träets längdriktning. Är du inte nöjd med resultatet kan du alltid välja att slipa och olja golvet vid ett senare tillfälle.
  Hoppas att det blir bra. Lycka till!
  Matilda

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.