Till senaste kommentaren

Hur gör jag med furugolv med stora springor?

Har tagit fram undergrangolven i min lägenhet. Hade bestämt mej för att slipa, luta naturell och vitolja. Då säger golvfirman att det inte är att tänka på att olja golven då det är breda springor, oljan rinner ner och det kan självantända. Så nu vet jag inte hur jag skall få mina golv så som jag hade tänkt. Jag vill inte täta springorna. Jag vill få den matta, gråvita ytan. Kan jag strunta i att slipa och bara såpa?  De är nu helt obehandlade, gråa och ca 140 år gamla. Är det det som kallas skurgolv?

Kommentarer

 • Hej Anette!
  Det låter som riktigt fina undergolv! Vad jag förstår är huset ända från 1870-talet, och då bör det även vara bra kvalitet på golven.
  Problemet med för breda springor kan ibland överdrivas. Oftast är springorna aldrig så stora att de blottar hela ”noten”, den del av golvbrädan som går in i nästa brädas spont.
  Ofta när man oljar ett golv sprider man ut oljan med en gummiraka, och är det stora springor går det åt väldigt mycket olja, då oljan fyller springorna. En enkel lösning på detta är att i stället fördela oljan med en stor pensel i träets längdriktning, så kommer det inte så mycket olja i springorna så att det finns risk för självantändning.

  Det verkar annars som att golven redan är gråa och fina, så att såpa dem räcker kanske. Prova att såpskura golvet med en stark såpalösning (1 del linsåpa 2 delar kallt vatten) med en skurlevang i träets längdriktning. Är du inte nöjd med resultatet kan du alltid välja att slipa och olja golvet vid ett senare tillfälle.
  Hoppas att det blir bra. Lycka till!
 • Kan man vitluta ett trägolv efter att man oljat in det? Vi har precis gett ett furugolv en ny omgång med olja men kom på att det nog behöver bli vitare. Kan man alltsåvitluta det nu och sedan oljebehandla det igen?
  Peter
 • Hej Peter!

  Nej för att luta måste ni först ta bort oljan, annars kommer inte luten kunna tränga ner i träet. Ni kan inte testa med en vitpigmenterad olja kanske först och se om det skulle räcka?
  Maria

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.