Till senaste kommentaren

Hur får jag bort märken i furugolvet?

Jag har ett furugolv som slipades och behandlades med Faxe lut och vitolja för ca 15-20 år sedan: golvet är väldigt behagligt att gå på och ytan fin fortfarande. Dock har det blivit ett antal hack och repor med åren (kattklor, tappade saxar mm) och förutom själva avtrycken i träet så är reporna inte lika ”vita” som resten och syns därför mer. Ska jag slipa om golvet så att hela ytskiktet tas bort, och på nytt luta och olja, eller slipa lätt och enbart olja? Eller vad?

Kommentarer

  • Hej Berith!
    Du kan prova med att skura golvet med en stark såpalösning, 1 del linsåpa, 2 delar vatten. Skura i träets riktning med en skurlevang, använd rikligt med vatten så att träets fibrer kan resa sig. Då kan en del av reporna fyllas igen. OBS! Det måste vara linsåpa (linoljesåpa) att skura med, vanlig såpa är för uttorkande och kommer inte att ge ett bra resultat.

    Händer det inget med hjälp av den metoden är slipning nästa steg. Då slipar du så att hela det gamla ytskiktet tas bort och lutar om och oljar. Du hittar beskrivning för det i renoveringshjälpen.

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.