Till senaste kommentaren

Varför ska jag välja lackfärg och inte linoljefärg?

Vad är skillnaden mellan lackfärg och linoljefärg?
Edvina Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Skillnaden mellan Auro lackfärg och linoljefärg.

  Lackfärgen har kortare torktid än linoljefärg. Lackfärgen är dammtorr efter ca 2 timmar, övermålningsbar efter ca 6 timmar och genomhärdad efter ca 1 dygn. Linoljefärgens torktid varierar mellan 1 och 5 dygn. Lackfärgen behöver inte heller strykas in i flera tunna lager. Lackfärgen är alltså ett bra alternativ för målaren som inte är så tålmodig och är ute efter ett snabbt och smidigt resultat. Vill man istället ha gott om tid på sig under målningsprocessen är linoljefärgen ett bättre alternativ.

  Lackfärgen är tålig för mekaniskt slitage och nöts inte ner på samma sätt som linoljefärg. Därför är lackfärgen populär på ytor som kräver slitstyrka, exempelvis köksluckor.

  Är du ute efter ett heltäckande resultat bör du välja lackfärg då linoljan framhäver underlagets karaktär genom det tunna färgskiktet. Glansen hos linoljan mattas med tiden även av till en halvmatt glans. Vill man behålla glansen är lackfärgen mer beständig.

  Ljusa kulörer i linoljefärg kan gulna när de inte kommer i kontakt med dagsljus. Denna process är dock reversibel så om du bara låter skafferidörren stå öppen lite då och då så hindrar du gulningsprocessen. Auros lackfärg gulnar inte.

  Fördelar med linoljefärg framför lackfärg?

  Vår linoljefärg består av bindemedel (linolja) och pigment. Bindemedlet linolja är helt nedbrytbart och de mineraliska pigmentenen i färgen är helt naturliga.

  En av de bästa egenskaperna är att oljan impregnerar virke och utgör därigenom ett fuktskydd. Oljan är inte helt tät, dvs diffussionsöppen, vilket innebär att fukt som fångas upp av virket har möjlighet att torka ut.

  Likheter mellan Auro lackfärg och linoljefärg

  Färgåtgång: Lackfärg täcker ca 12 kvm per liter. Åtgången varierar beroende på bland annat underlag och träslag. Färgåtgång för linoljefärg varierar också beroende på underlag, 8-10 kvm (ohyvlat virke) eller 12-20 kvm (hyvlat virke).

  Underlag: Lackfärg målas på trä, träbaserade skivmaterial och metall. Linolja målas på trä, metall och puts.

  Tomas

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.