Hur behandlar jag min ledstång?

Jag bor i ett hus byggt i mitten på 50-talet. I inomhustrappen sitter en böjd ledstång i trä i vad jag tror är ask eller kanske björk? Nu ska vi tapetsera om den hallen och jag vill undersöka möjligheterna att snygga till ledstången. Men vad kan den vara behandlad med? Hur återställer jag den till sin forna glans utan att förstöra känslan? Lacken är utsliten och hela ledstången är ganska smutsig. Jag tänker att om jag slipar den och lackar om den, så blir den alltför ljus. Nu har den mer en ”gulnad” färg. Beror det på tidens tand eller är det någon särskild lack man bör använda?

Kommentarer

  • Hej Daniel!

    Jag tycker du ska börja med att tvätta hela ledstången med såpa så att du bättre kan se hur sliten lacken är. Är lacken nedsliten som du skriver behöver du slipa bort den innan du behandlar ytan på nytt.
    Om du vill att träet ska ha en varmare ton kan det vara ett alternativ att behandla med olja. Oljan i sig ger en varmare ton till träet och låter även träet åldras naturligt, för de flesta nordiska träslag betyder det att träet gulnar något.
    Vill du ha den lackade känslan kan du även titta närmare på alternativet att fernissaytan.Då får du en hård och blank yta och, beroende på antal strykningar, en varm, djup ton.
    Lycka till!

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.