Hur tätar man golvspringor?

Vi renoverar lägenhet byggd -37, golven antingen gran eller furu (lite svårt att avgöra säkert även för golvsliparen!) Vi kommer antingen slipa/lacka med vitt pigment eller luta/vitolja, som jag förstår det är det sistnämnda bäst om man vill undvika gul och/eller rödton? Golvsliparen säger att furugolv vid lackning med vitt pigment möjligen kan få en aning rosa nyans. Vanligt problem? Bör man undvika det?
Hur gör man med springorna mellan brädorna? Ska man täta dom och hur isåfall? Tänker att golvet annars blir mörkrandigt?

Kommentarer

  • Hej Ingela!
    Det stämmer precis som du skriver, att den bästa metoden är lut och vitolja om du inte vill ha någon gul ton i träet. Risken för rosa ton vid vitpigmeneterad lackning beror mycket på vilken typ av lack du väljer att använda, använd en inte alltför starkt pigmenterad produkt.
    För alla typer av golvbehandling så är det en god idé att prova på en undanskymd bit så att du vet lite mer om vilket resultat du kan förvänta dig innan du behandlar hela golvet.
    Springorna behöver du inte täta. Av din beskrivning låter det som att det handlar om ett klassiskt undergolv och de har ofta lite bredare springor. Dessa rör sig även efter årstidernas skiftningar när träet expanderar och krymper, så de som ser väldigt breda ut i januari inte är alls lika markanta i juli.
    Lycka till med den behandling du väljer!

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.