Till senaste kommentaren

Hur länge efter lutning kan jag vänta med att olja mitt furugolv?

Jag har köpt Faxe vitolja hos er och ska nu vitluta mina nylagda furugolv för att sen olja det. Jag undrar hur länge man kan vänta med att olja efter lutet har torkat? Är det viktigt att det sker snabbt inpå? Funderar nämligen på att luta alla golv på en gång men sen olja golv för golv. Och slutligen, ska jag då slipa golvet lätt en gång till efter lutning men innan oljningen?

Andreas Arvidsson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Andreas!
  När du behandlar ett golv med lut så tar du bort ligninet i träet som är det ämne som gör att träet gulnar. Dock är det så att lutet också gör att träet blir väldigt torrt, känsligt och mottagligt för smuts. Därför är det viktigt att inte lämna träet med endast lutbehandling, utan fylla på efteråt med en ytbehandling som olja eller såpa som ger skydd och styrka åt träet.
  Men om du inte kommer att gå på golvet innan du oljar är det ingen stress med det och du kan absolut ta ett golv i taget under en kortare period.
  Tänk dock på att när du kombinerar vitlut och vitolja så kan du få ett lätt rosa resultat. Jag skulle rekommendera dig att prova på en separat provbit så att det blir ett resultat du känner dig nöjd med.
  Om golvet känns jämnt behöver du inte slipa mellan lutning och oljning, bara se till att golvet är helt rent innan du börjar.
  Lycka till!
  Matilda Pernryd
 • Tack för tips och svar! Du skriver att vitlut + vitolja riskerar bli rosa. Så om jag vill ha ett extra ljust och vitt golv men ändå med träets ådring synlig osv, är det då att föredra att använda vanligt lut och istället göra vitoljan extra vit med exempelvis lite extra vitt pigment i? Eller vad föreslår du?
  Andreas Arvidsson
 • Hej igen Andreas!
  Precis, jag skulle snarare rekommendera dig att göra så. Men var försiktig så att det inte blir alltför vitt utan prova dig fram lite i taget och provmåla.
  Matilda Pernryd

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.