Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Gammalt och nytt trägolv?

Vi har köpt en lägenhet från 1912 med lackade brädgolv, troligen gran eller furu. Vardagsrum och kök är i öppen planlösning. Golvet i köket är ett nylagt brädgolv som mörkmålats då det gamla golvet blev vattenskadat. Hur gör vi för att uppnå ett enhetligt golv på bästa sätt? Om vi slipar alltsammans och behandlar det med tex lut och vitolja, kommer man inte uppleva en nyansskillnad mellan de gamla och nya brädorna? Tack på förhand!

Kommentarer

 • Hej Emma,
  Det beror på om brädorna är i samma material. Gamla brädgolv är oftast gran, medan nya brädor ofta är furu. Då blir det viss nyansskillnad om man lutar och vitoljar golven.
  Det bästa är nog att byta ut köksgolvet till gran om det inte redan är det (såvida vardagsrummet är det, vilket är troligt om det är ett klassiskt underbrädgolv ca 110 mm bredd.
  Ett enklare alternativ är ju att måla båda golven i samma färg.
  Matilda
 • Tack snälla för svar! Så tacksam för din hjälp!
  Att lägga om köksgolvet till gran är nog kanske det bästa alternativet. Flera hantverkare har dock sagt att det ändå inte är möjligt att uppnå samma nyans på nyinlagda brädor som på de gamla. Håller du med eller tror du att det går att uppnå ett någorlunda likvärdigt resultat om både de nya och gamla golvbrädorna lutas och oljas?
  Emma
 • Hej Emma. Ja, nyanserna kan kanske skilja sig lite, eventuellt jämnar det ut sig efter några år.

  En större skillnad blir springorna, som på det gamla golvet är större och mörka (smutsiga?). om man lägger ett nytt torkat grangolv kloss-i-kloss blir det knappt några springor alls.
  Alternativet är att lägga in grangolvbrädor som inte är i helt torkad kvalitet, så att det blir lite springor så småningom.

  Har precis lagt in ett inte så torkat grangolv i en lägenhet för att matcha det gamla grangolvet i rummet brevid. Jag ska luta och vitolja det nästa vecka. Om du kan vänta kan jag skicka bilder på hur det blev (före och efter).
  Matilda
 • Först och främst; stort tack för din hjälp och service, ovärderligt! Det är ingen brådska med vårt golv, så du får hemskt gärna maila över dina före- och efterbilder till mig så att vi kan få en känsla för hur resultatet kan komma att bli innan vi bestämmer oss.
  Emma

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.