Flagnande linoljefärg

Hej.
Vi har ett hus som byggdes 1910, som är målat med vit linolja. På södersidan är det numera väldigt slitet i färgen. Det har flagnat av stora delar och på sina stället ser man att färgen inte ”sitter fast”. Har tidigare ägare gjort fel vid målning? Jag har läst mig till att linoljefärg inte ska flagna? Det är som att färgen inte trängt in i träet.

Hur bör jag göra för att fixa, tidigare ägare sa att han bara skrapat och målat just där det släpper och gjorde det varje år. Man hör ju talas om fasadfärgen som är ”underhållsfria” i 30 år, måste linoljefärg bättras varje år?


Mvh
Fredrik

Fredrik Sandstedt Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

  • Hej Fredrik, det stämmer! En ordentligt målad fasad flagnar inte utan mattas istället ner och ljusnar. Södersidan av ditt hus är extra utsatt eftersom att solen bryter ner linoljan i färgen.Det är svårt att svara på vad som kan ha hänt vid tidigare målning. Så kallade linoljeblåsor kan uppstå om man målar i starkt solljus eller om tidigare använd linoljefärg innehåller ohärdad linolja. Har man målat linoljan i för tjocka lager håller den inte heller.
    Börja med att skrapa rent ytan och tvätta av ordentligt. Det fungerar bra med vanlig linsåpa. Grunda med utspäd färg (kokt linolja) och låt torka. Eftersom fasaden redan är målad kan det räcka med två strykningar. Arbeta in färgen noggrant i träet genom att måla i tunna lager och med en bra pensel.
    Underhåll fasaden med linolja som stryks i tunna skikt.

    Lycka till!
    Samina

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.