Fläckar på klinkergolvet?

Vårt ljusa York som är helt nyinlagt (har endast behandlat med linsåpa) har blivit väldigt fult och flammigt vid golvbrunnen. Jag vet inte varför men tror att det kanske kommer från äppelcidervinäger som jag sköljde håret med? Det har dessutom blivit ringar efter en förpackning som stod kvar på golvet. Väldigt tråkigt! Hur som helst har jag skrubbat och skrubbat utan effekt och testade även Änglamarks WC-rengöring utan effekt. Hur funkar oxalsyran, det är inte risk att det blir mer flammigt om man tar på något som bleker? Oxalsyra kanske funkar bättre på mörka fläckar och på helt vita plattor?

Kommentarer

 • Hej Julia!
  Vad tråkigt att det blivit fläckar. Det kan med vinägern att göra, den kanske har frätt lite.
  Att använda wc-rengöring är nog lite för starkt och gör ytan mer mottaglig för smuts.

  Det går bra att använda oxalsyra. Plattorna är av bränd genomfärgad lera, och det svarta kommer inte att blekas (som alltid är det bäst att prova på ett undanskymt ställe först så att man ser att det blir bra).

  Eftersom plattorna är helt genomfärgade kan du även slipa med en fint slippapper för att få bort fläckarna från fogen.

  När plattorna är rena förslår jag ytbehandling med linsåpa. Det kommer att ge de vita plattorna en något mer gyllene ton, men funkar väldigt bra som skydd mot fläckar.

  Behandla plattorna med linsåpa och vatten 50/50. Gnugga in och skölj av överskottet.

  Rengör i fortsättningen golvet med linsåpa.
 • Tack för svar! Gjorde ett litet test på överblivna plattor för att se vad som ger fläckar. Äppelcidervinäger var inga problem men däremot duscholja. Verkar som att den något porösa plattan suger åt sig oljan. Det lite flammiga verkar nästan vara fogrester som bränt fast så jag ska testa oxalsyra.

  Jag har behandlat två gånger med linsåpa/vatten 50/50 och tycker den ytan blir fet och bra så kanske räcker det nu när jag vet vad det var som gav fläckarna.

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.