Auro väggfärg på spiskåpa?

Hej!
Vi vill måla vår nyputsade spiskåpa och skorstensstock i en ”öppen” färg som andas och släpper igenom fukten. Torpet står delvis kallt på vintern. Det är viktigt att det går att rengöra den målade ytan / måla om ibland -  då samma färg också ska användas bakom vedspisen och elspisen, över kakel. Är AURO väggfärg ett bra alternativ för oss?

Kommentarer

 • Hej Eva,
  På en nyputsad spiskåpa och murstock skulle jag välja silikatfärg då den både är diffusionsöppen samt är mer tvättbar då den är vattenavvisande. För en helt ren silikatfärg som inte är förstärkt med akrylat och då 100% diffusionsöppen färg (som "andas") kan du med fördel måla med Kristallat. Grunda först med Vattenglas, utspädd med lika delar vatten. Det går dock inte att måla med Kristallat på ytor tidigare målad med annan färgtyp, den behöver ett rent mineraliskt underlag. Är väggen bakom spisen målad sedan tidigare kan du istället välja SOL-Silikat, som fortfarande är diffusionsöppen men är förstärkt med 2% akrylat. Till Silikatfärg grundar du antingen med Vattenglas eller med en Primer.
 • Hej!
  Skall också måla en nyputsad vägg inomhus mot murstock. Bruket vi använde var ett B-bruk och jag undrar vilken färg ni rekommenderar. Kristallat eller silikat och behövs ev. grundning? I dagsläget finns ingen kamin vid väggen men ev tänker vi installera en i framtiden så färger bör tåla det.
 • Hej Annie!

  Kristallat- eller silikatfärg blir bra. Grunda med en primer.

  MVH
 • Hej,

  Om spiskåpan och murstocken är gammal (alltså inte nymurad) och målad med okänd färg sedan tidigare (det mesta avskrapat) - vad målar man bäst med då? Jag vill gärna ha en matt yta men den måste gå att torka av.

  Anne
 • Hej Anne,
  då föreslår jag sol-silikat. Se produktblad i bifogad fil.
  Samina

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.